Installatie

Het installeren van uw Jacuzzi / Spa kunnen wij voor u verzorgen, maar kunt u eventueel ook zelf doen. Voor beide opties geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is voor de voortgang van de installatie. Het bevordert een veilige en goede installatie maar bespaart ook een hoop tijd en kosten. Denk hierbij aan het verstevigen van de ondergrond, een extra stopcontact aanleggen etc. Beschikt u niet over de kennis of heeft u geen tijd om de installatie zelf te verzorgen, dan kunt u de installatie van uw Jacuzzi ook over laten aan onze ervaren en deskundige monteurs.

Voorafgaand aan de installatie van de Jacuzzi
Voordat u uw Jacuzzi installeert of laat installeren is het van belang de volgende punten te bepalen / te regelen:

  • Vooraf bepalen waar en hoe u uw Jacuzzi / Spa wilt plaatsen
  • Zorg voor een vlakke, stevige ondergrond.
  • Zorg voor een goede elektriciteitsaansluiting (zie: Elektriciteit)
  • Zorgen voor een watertappunt voor het vullen van het bad.

Jacuzzi / Spa binnen plaatsen
Een Jacuzzi is ontworpen voor buitengebruik. Echter is het ook mogelijk om uw Jacuzzi binnenshuis te plaatsen. Hierbij moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Er is voldoende ruimte om de Jacuzzi naar binnen te transporteren. De afmetingen van een Jacuzzi laten dit niet altijd toe (gemiddelde maten zijn 220 x 215 x 95 cm). Een Jacuzzi bestaat uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Daarnaast past een Jacuzzi niet door een standaard deuropening.
  • De ondergrond is vlak en stevig. Het gewicht van een Jacuzzi gevuld met water met gebruikers ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1000 en 2500 kg.
  • Er zijn voldoende ventilatiemogelijkheden. Tijdens het gebruik van de Jacuzzi ontstaat een hoge luchtvochtigheid. Er dienen daarom voldoende ventilatiemogelijkheden aanwezig te zijn.

Jacuzzi / Spa buiten plaatsen
Ongeveer 90 % van de Jacuzzi’s / Spa’s worden buiten geplaatst. Dit wil niet zeggen dat u uw bad alleen in de warmere maanden kunt gebruiken. De Jacuzzi’s van Sunspa Benelux zijn niet seizoensgebonden en kunnen het gehele jaar door gebruikt worden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de therapeutische effecten van een jacuzzi het grootst zijn wanneer de buitentemperaturen aanzienlijk lager zijn dan de temperatuur van het water. Houdt bij het buiten plaatsen van het bad wel rekening met de volgende punten:

  • Plaats de Jacuzzi dicht bij het huis, bij koud weer is het niet prettig om ver te lopen.
  • Het is beter om het bad niet onder bomen te plaatsen, bladeren en vogels bezorgen extra werk als het gaat om het schoon houden van uw Jacuzzi.
  • Een windscherm of afdak verminderen de blootstelling aan weer en wind en drukken de exploitatie- en onderhoudskosten aanzienlijk maar probeer in gedachten te houden dat een goed uitzicht het baden aangenamer en relaxter maakt. Houd ook rekening met de gewenste privacy.

Jacuzzi / Spa inbouwen
Voor Jacuzzi’s die in een bodem of een grondplaat verzonken worden, moet de installatie zodanig plaatsvinden dat er op enige manier toegang is tot de uitrusting voor onderhoud en servicedoeleinden. Hiervoor zijn speciaal deuren / luiken / panelen aangebracht in de zijwanden van de Jacuzzi. Houd deze daarom altijd vrij en gemakkelijk bereikbaar.

Bereikbaarheid locatie
Denk aan de afmetingen van een Jacuzzi (gemiddelde maten 220 x 215 x 95 cm). Het bad bestaat uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Een Jacuzzi past dus niet door een standaard deuropening. Is de locatie over de grond gemakkelijk bereikbaar en de toegang via de tuinpoort en / of de deuren ruim genoeg, dan is het plaatsen van de Jacuzzi geen enkel probleem. Als dit niet zo is kan er bijvoorbeeld een kraan worden ingehuurd om het bad over het huis heen te tillen. Houd dan rekening met de reikwijdte van de kraan (30 meter afstand, horizontaal tussen de kraan en de locatie). Maak gebruik van een stevige trekkar voor de wat langere afstanden. Afhankelijk van het type varieert het leeg gewicht van een Jacuzzi tussen de 200 en 350 kg.

De ondergrond
Wegens het gecombineerde gewicht, water en gebruikers van / in de Jacuzzi is het uitermate belangrijk dat de ondergrond waarop het bad rust effen, vlak en genivelleerd en geschikt is om dit gewicht op uniforme wijze te dragen. Voorkom verzakkingen of verplaatsing van de ondergrond gedurende de volledige periode dat de Jacuzzi geïnstalleerd is. Een goed aangelegde betegelde vloer voldoet. Een houten vlonder is minder daar deze eventuele trillingen van het bad kan versterken. Helemaal ideaal is een gestorte of een gewapend betonnen plaat met een minimum dikte van 10 cm. Zorg ervoor dat het oppervlak rondom de Jacuzzi niet al te glibberig is als er water over de rand vloeit.

Aansluiting elektriciteit
Een goede aansluiting vooraf aan de plaatsing van uw Jacuzzi is belangrijk! Voor meer informatie gaat u naar: Elektriciteit

Het vullen met water en de afwatering
Het is niet noodzakelijk en eerder af te raden om een vast watertappunt bij de Jacuzzi aan te leggen. Een buitenwaterleiding beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig. Het is veel gemakkelijker en goedkoper om de Jacuzzi met een tuinslang te vullen. Bij normaal gebruik door 2 personen is het aanbevolen uw Jacuzzi om de 60 dagen te ledigen en te reinigen. Onafhankelijk van uw eigen waterbehandeling is het toch het beste om het water zeker elke drie maanden te vervangen. Is het water echter minimaal vervuild, laat dan 1/3 deel van het water weglopen en vul de Jacuzzi vervolgens bij met schoon leidingwater. De kosten voor het water liggen tussen de € 1,70 en € 2,40 afhankelijk van de inhoud van uw Jacuzzi.

Installeer het bad zodanig dat wanneer u de Jacuzzi laat leeglopen, het water ongehinderd weg kan lopen. Sluit eventueel een slang aan op de afvoer onderaan het bad dan kunt u het water gemakkelijker verdelen.

Lees meer